Om oss

Visioneers Norway skal jobbe for å fremme selvstendighet for blinde og svaksynte, med hovedvekt på informasjon om, og organisering av opplæring i, bruk av ekkolokalisering.

Vi er en ideell organisasjon som ble stiftet 1. mai 2018 og som er registrert i Brønnøysundregisteret med følgende organisasjonsnummer: 920941141.

Vi er en selvstendig organisasjon med et eget styre og årsmøte. Vi har et sterkt bånd til Visioneers.org (a division of World Access For The Blind) og deres president, Daniel Kish, som er med i vår organisasjon.

Visioneers Norway produserer en podcastserie og arrangerer workshops/kurs i ekkolokalisering. Vår nestleder Thomas er i gang med den formelle instruktørutdannelsen til visioneers.org.

Vårt arbeid kvalitetssikres av Daniel Kish.

Se video på forsiden som presenterer vår organisasjon på tre minutter.

Styret i Visioneers Norway

Preben Mathieu-Bjerke

Leder og økonomiansvarlig

  • E-post: preben (a) visioneers.no

Pappa til Luca (født i 2015) som er helt blind. Etter å ha fått vite at vår Luca kommer til å leve livet sitt som helt blind, søkte jeg rundt etter hvordan jeg kan hjelpe han å bli så selvstendig som mulig med sin funksjonsforskjell. Etter tips fra Thomas (Tvedt) oppdaget jeg Daniel Kish og visioneers.org. Kish sin visjon og no-limit filosofi, og ikke minst hans ekstraordinære evner til å navigere, appellerte veldig til meg. Som utdannet fysioterapeut har jeg alltid vært opptatt av at mennesker, uansett funksjonsforskjell, skal få mulighet til å nå sitt høyeste potensial. Allerede ved første kontakt med Kish møtte jeg et imøtekommende, kunnskapsrikt og inspirerende menneske. Til min overraskelse var hans filosofi og lære lite utbredt i Norge. Min motivasjon for at ikke bare Luca, men også flest mulig synshemmede i Norge skal få mulighet til å ta del i hans lære har økt i takt med min egen kunnskap om ekkolokalisering.

Thomas Tvedt

Nestleder, instruktør under utdannelse

  • e-post: thomas (a) visioneers.no

Jeg er født og oppvokst på Randaberg like utenfor Stavanger. Nå bor jeg i Oslo hvor jeg tar en mastergrad i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole. I tillegg har jeg en utdannelse som sanger og musikkpedagog fra samme skole. Jeg ble født blind i 1992, og dette har naturlig nok vært med på å prege livet mitt. Fram til jeg flyttet hjemmefra som 19-åring brukte jeg så og si aldri hvit stokk da jeg var ute og gikk. Jeg likte ikke følelsen av å stikke meg ut, og selv om det nok hadde vært mer praktisk å gå med stokk var det viktig for meg å vise at jeg også kunne klare meg uten. Jeg brukte lyd til å navigere med allerede som liten. Dette er noe som jeg tror at de aller fleste blinde gjør mer eller mindre bevisst, og for meg var det nok ikke særlig bevisst bruk av lyd. For noen år siden hørte jeg om amerikaneren Daniel Kish som underviser i ekkolokalisering på en veldig systematisk måte. Gjennom tilfeldigheter møtte jeg Kish kort tid etter at jeg hadde hørt om ham, og ble veldig inspirert av å møte en blind person som var så utrolig uavhengig som det Kish er. Jeg begynte selv å trene på aktiv ekkokalisering og merket ganske raskt at dette var mer effektivt enn jeg hadde drømt om. På dette tidspunktet hadde jeg begynt å bruke stokk fast, og kombinasjonen av stokken og ekkolokaliseringen gjorde at jeg ble mye mer mobil og friere til å bevege meg rundt i verden på mine egne premisser. Det kan kanskje sammenlignes med å gå fra å være avhengig av å bli kjørt til venner av foreldrene sine, til å få muligheten til å sykle dit alene. Ekkolokalisering har til nå ikke blitt undervist systematisk i Norge, selv om flere blinde er selvlærte og bruker det. Ettersom jeg brukte det mer og mer begynte jeg å etterlyse et slikt tilbud. Jeg ønsker at blinde barn skal få muligheten til å lære seg denne teknikken dersom de er interessert i det, så tidlig som mulig. Gjennom arbeidet mitt i Visioneers Norway ønsker jeg å kunne bidra til denne utviklingen i Norge. Jeg er veldig stolt over å ha kommet inn på instruktørutdannelsen i regi av Daniel Kish og visioneers.org.

Lotte Tvedt

Styremedlem

Jeg er født i 1994, bosatt i Oslo og jobber til daglig som advokatfullmektig. Ettersom jeg har vært blind hele livet, har jeg til enhver tid brukt ekkolokalisering i en eller annen form for å orientere meg i omgivelsene, men først i 2014 ble jeg klar over at det jeg drev med både hadde et navn og var en anerkjent mobilitetsteknikk. Gjennom Visioneers Norways arbeid håper jeg å kunne bidra til at også andre får muligheten til å lære å bruke ekkolokalisering, og ikke minst til at det vil bli en integrert og naturlig del av mobilitetsopplæringen for synshemmede barn og unge.

Daniel Kish

Æresmedlem og formell rådgiver

Leder og grunnlegger av World Access for The Blind og Visioneers.org.

Daniel er selv blind fra spedbarnsalder. Han har to mastergrader i henholdsvis utviklingspsykologi og spesialpedagogikk, samt to formelle grader i orientering og mobilitet. Fra sin base i California, USA, dedikerer han nesten all sin tid til å reise verden rundt for å motivere og lære blinde og svaksynte å bli mer selvstendige. Daniel spiller en viktig rolle i vår organisasjon og er med og kvalitetssikrer våre aktiviteter og vårt arbeide.

Les mer om Daniel på visioneers.org sine hjemme sider:

Mer om Daniel Kish og hans virke